Logo Logo Hyalutidin.pl

JAK DZIAŁA?

Wraz z wiekiem produkcja endogennego kwasu hialuronowego maleje, natomiast zapotrzebowanie organizmu na ten kwas wzrasta.

 

Innowacyjność suplementu diety Hyalutidin HC Aktiv polega na jednoczesnym dostarczaniu do organizmu dwóch składników: kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny. Te dwa podstawowe składniki płynu synowialnego poprzez synergiczne współdziałanie są skuteczniejsze niż w przypadku ich oddzielnego stosowania. Kwas hialuronowy wykorzystany w Kompleksie HCK uzyskiwany jest metodą fermentacji drobnoustrojowej i posiada strukturę wielocząsteczkową o wysokiej masie cząsteczki, która pozwala na efektywne wchłanianie się do krwioobiegu.

 

Udowodniono, że skuteczność działania chondroityny jest uzależniona od obecności kwasu hialuronowego.* Wysoka koncentracja kwasu hialorunowego zawarta w dziennej porcji zwiększa ilość kwasu hialuronowego przekazanego do krwioobiegu. Z kolei, czym większa koncentracja kwasu hialuronowego we krwi, tym lepszy efekt w dostarczeniu go do miejsc przeznaczenia tzn. tkanki łącznej i stawów.

 

* W badaniach METAANALIZA przeprowadzonych na Uniwersytecie w Bernie w Szwajcarii i opublikowanych przez British Medical Journal w 2010 roku ustalono, że chondroityna lub glukozamina podawane osobno lub razem nie zmniejszają bólu stawów i nie wpływają na zwężenie szpary stawowej. Dopiero kwas hialuronowy aktywizuje chondrocyty. Z tego względu składniki Kompleksu HCK – kwas hialuronowy oraz siarczan chondroityny podawane razem – działają skuteczniej niż każdy składnik z osobna.

 

CZY WIESZ ŻE:

  • Kwas hialuronowy należy do grupy glikozaminoglikanów (GAG), występuje w mazi stawowej i jest odpowiedzialny za jej lepkość, odżywianie chrząstek. Kwas hialuronowy występuje we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych człowieka. Jest najważniejszym składnikiem substancji międzykomórkowej tkanki łącznej, ścian naczyń włosowatych i desmosomów.
  • Siarczan chondroityny jest składnikiem naturalnym chrząstki stawowej. W organizmie człowieka chondroityna zmniejsza tarcia kości w obrębie stawów.
  • Witamina E jest antyoksydantem; neutralizuje wolne rodniki w środowisku hydrofobowym. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także przyczynia się do ochrony składników komórkowych przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Zapobiega niszczeniu błon komórkowych przez oksydację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Odgrywa także istotna rolę w syntezie puryn i w przemianach aminokwasów oraz aktywacji enzymów lizosomalnych i transaminaz. Witamina E zmniejsza ilość mutacji DNA w komórkach. Wolne rodniki tlenowe uszkadzają DNA, które prowadzą do licznych mutacji oraz transformacji nowotworowej i dalej do podziałów niewłaściwej komórki. Przy niedoborze witaminy E w wyniku utleniania NNKT powstają wolne rodniki, które zaburzają procesy metaboliczne, np. syntezę kwasów nukleinowych, białek, prace enzymów.